Tortille z pełnoziarnistej mąki

Moja rodzinka kocha tortille, pełne chrupiących warzyw, soczystego kurczaka i polane czosnkowym sosem. Sama wymyśliłam przepis na te elastyczne placki zniechęcona wysoką ceną tych dostępnych w sklepach. Długo trwało zanim doszłam w czym rzecz i czemu moje nie są takie mięciutkie czy elastyczne. Sekretem jest oliwa z oliwek dodana do mąki i ciepła woda. To naprawdę fajna rzecz takie placki. Można ich użyć do zrobienia kanapek jak nie mamy chleba. Wystarczy posmarować serkiem twarogowym, dodać warzywa, ładnie zwinąć i opakować w folię aluminiową i już możemy takie zwijane kanapki zabrać na piknik, czy wycieczkę.


tortille:

1 szklanka mąki pełnoziarnistej
2 szklanki maki pszennej
1/3 szklanki oliwy z oliwek
około 11/2 szklanki mocno ciepłej wody

Zagniatamy z podanych składników elastyczne ciasto. W miarę potrzeby dodajemy więcej wody lub mąki. Ciasto musi być dość miękkie, aby łatwo się rozwałkowało. Formujemy kulki wielkości mandarynki i rozpłaszczamy na placuszek rękami. Wałkujemy bardzo cienko na wielkość patelni. Pieczemy na suchej patelni około 2 minut z każdej strony. Upieczone zawijamy w ściereczkę, żeby nie wyschły. Jak wystygną wkładamy do woreczka.
Podajemy z ulubionymi warzywami i mięsem, majonezem lub sosem czosnkowym.
Smacznego!

0 komentarze:

Prześlij komentarz