Makaronowe gniazdka z mięsem, papryką i cebulą

Dzisiaj pomysł na obiad. Jeżeli znudziło Wam się spaghetti w tradycyjnej formie, możecie je zapiec w formie gniazdek i wypełnić dowolnym farszem. U mnie farsz jest przeglądem tygodnia: pieczony indyk, papryka, cebula i sos pomidorowy. Można zrobić je z samym sosem i posypać serem lub pobawić się wyobraźnią i rzucić tam ulubione składniki. Dla urozmaicenia można podać z sałatką sezonowych warzyw. Naprawdę pyszne i efektowne danie - nawet na proszoną kolację.


makaronowe gniazdka:


opakowanie makaronu spaghetti
oliwa z oliwek
1 cebula
1 papryka
1/2 szklanki sosu pomidorowego
1 szklanka posiekanego pieczonego mięsa ( tu możecie użyć mielonego podsmażonego mięsa, lub zrezygnować z mięsa na rzecz warzyw)
15 dag żółtego sera

Makaron gotujemy al dente i polewamy oliwą, żeby się nie skleił. Przypominam, że makaronu, który będziemy podawać z jakimkolwiek sosem nie przelewamy zimna wodą - przelewamy tylko te makarony, które podajemy w zupie lub sałatce. Cebulkę siekamy i podsmażamy na 2 łyżkach oliwy, dodajemy paprykę pokrojoną na małe kawałeczki i mięso. Zalewamy sosem pomidorowym i doprawiamy do smaku. Z makaronu formujemy gniazda i układamy na blaszce, wypełniamy farszem i posypujemy startym serem. Zapiekamy około 12-15 minut.
Smacznego!

0 komentarze:

Prześlij komentarz