Makaron z pietruszkowym pesto

Dziś proponuję wam ekspresowe danie obiadowe. Makaron z pesto, które zrobiłam wcześniej i przechowywałam w lodówce. Wystarczy ugotować makaron, wymieszać z pesto i już mamy pyszny jarski obiadek. Można taki sosik zapasteryzować  w słoiczku i mieć w zanadrzu, kiedy mamy mało czasu na szykowanie obiadu. My makaroniarze kochamy makaron w każdej postaci i kolorze. Dzisiaj gramy w zielone!


 pesto pietruszkowe:


2 szklanki siekanej pietruszki
1/2 szklanki orzechów włoskich
3 ząbki czosnku
3/4 szklanki oliwy z oliwek
sól
pieprz
500 g makaronu spaghetti
parmezan do posypania

Wszystkie składniki miksujemy w blenderze na gładki sos. W razie potrzeby dodajemy więcej oliwy. Makaron gotujemy al dente i mieszamy z 2 kopiastymi łyżkami pesto. Można dodać nieco oliwy. Mieszamy dokładnie, wykładamy na talerz i posypujemy parmezanem.
Smacznego!

0 komentarze:

Prześlij komentarz