Ciasto czekoladowe z jabłkami i masą kokosową

Do niedzielnej kawki upiekłam pyszne ciasto, które już od jakiegoś czasu kusiło mnie z bloga "Arabeska Waniliowa", który czytuję i szukam tam kulinarnych inspiracji. Połączenie  kruchego, czekoladowego ciasta i kokosowej masy wydawało mi się spełnieniem deserowych marzeń mojego mężusia. Ciasto jest przepyszne! Już wiem, jakie ciasto zrobię na święta.. :) Oryginalny przepis znajdziecie tutaj, bo ja swój nieco zmieniłam. Przede wszystkim dałam więcej jabłek, niż w oryginale i więcej jajek. Ciasto jest pyszne i wilgotne, naprawdę godne polecenia.


ciasto czekoladowe:

1/2 kg mąki
1/2 szklanki cukru pudru
6 żółtek
250g margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka śmietany
3 czubate łyżki ciemnego kakao

Zagniatamy kruche ciasto i dzielimy je na dwie części. Jedną wkładamy do zamrażarki, a drugą wyklejamy blaszkę, którą wykładamy papierem do pieczenia.

masa kokosowa:

200g wiórek kokosowych
1 szklanka cukru
6 białek
1 szklanka  gęstej, kwaśnej śmietany
1 budyń waniliowy (proszek)
kilka kropli aromatu waniliowego

Białka ubijamy z cukrem na sztywno i dodajemy proszek budyniowy. Potem wiórki, śmietanę i aromat.

ponadto:


2 kg jabłek
3 łyżki cukru (opcjonalnie)
3 łyżki soku jabłkowego lub wody

Jabłka obieramy i kroimy na małe kawałeczki i przez chwilę dusimy razem z sokiem.


Na ciasto ciemne wykładamy połowę uduszonych jabłek, na to masa kokosowa. Na wierzch masy delikatnie łyżką wykładamy drugą połowę jabłek i ścieramy ( na dużych oczkach tarki) na to ciasto czekoladowe z zamrażarki. 
 Pieczemy około 1 godziny w 180 stopniach.
Smacznego!


Ciasto:
- 500 g mąki
- 1/2 szkl. cukru pudru
- 5 żółtek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g masła lub margaryny
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 1 łyżka śmietany

Masa kokosowa:
- 200 g wiórków kokosowych
- 5 białek
- 1 szkl. cukru
- 1 torebka budyniu śmietankowego
- 1 szkl. gęstej, kwaśnej śmietany
- odrobina aromatu waniliowego

Poza tym:
- 1 kg jabłek*
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki wody




Jabłka umyć, obrać, pokroić na małe kawałeczki, wrzucić do garnka, wlać wodę i "gotować"  pod przykryciem, aż zmiękną (nie muszą się rozpaść, nawet lepiej, żeby część pozostała w całości). Następnie garnek odkryć, wsypać cukier i podgrzewać jeszcze kilka minut, żeby płyn odparował. Odstawić do wystygnięcia.

Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i kakao, następnie posiekać z masłem, dodać żółtka, śmietanę i zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na dwie równe części - jedną wyłożyć do blaszki (23 x 33 cm) wyścielonej pergaminem, a drugą włożyć do zamrażalnika na około pół godziny.

Białka ubić, stopniowo dodając cukier i ubijać, aż się rozpuści. Wsypać proszek budyniowy i jeszcze chwilę ubijać. Dodać śmietanę, aromat waniliowy i wiórki kokosowe, dokładnie wymieszać.

Ciasto w blaszce posmarować połową masy jabłkowej (może być jeszcze ciepła), następnie rozprowadzić równomiernie masę kokosową, a na wierzch delikatnie wyłożyć łyżeczką resztę masy jabłkowej. Całość posypać startym ciastem kakaowym (z zamrażalnika). Piec w temp. 180 st. C przez 50-60 minut (piekłam z termoobiegiem - tylko dolna grzałka, w temp. 165 st.C).
- See more at: http://arabeskawaniliowa.blogspot.com/2013/08/kakaowe-ciasto-z-kokosem-i-jabkami.html#sthash.Sxb66tJr.dpuf
Ciasto:
- 500 g mąki
- 1/2 szkl. cukru pudru
- 5 żółtek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g masła lub margaryny
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 1 łyżka śmietany

Masa kokosowa:
- 200 g wiórków kokosowych
- 5 białek
- 1 szkl. cukru
- 1 torebka budyniu śmietankowego
- 1 szkl. gęstej, kwaśnej śmietany
- odrobina aromatu waniliowego

Poza tym:
- 1 kg jabłek*
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki wody




Jabłka umyć, obrać, pokroić na małe kawałeczki, wrzucić do garnka, wlać wodę i "gotować"  pod przykryciem, aż zmiękną (nie muszą się rozpaść, nawet lepiej, żeby część pozostała w całości). Następnie garnek odkryć, wsypać cukier i podgrzewać jeszcze kilka minut, żeby płyn odparował. Odstawić do wystygnięcia.

Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i kakao, następnie posiekać z masłem, dodać żółtka, śmietanę i zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na dwie równe części - jedną wyłożyć do blaszki (23 x 33 cm) wyścielonej pergaminem, a drugą włożyć do zamrażalnika na około pół godziny.

Białka ubić, stopniowo dodając cukier i ubijać, aż się rozpuści. Wsypać proszek budyniowy i jeszcze chwilę ubijać. Dodać śmietanę, aromat waniliowy i wiórki kokosowe, dokładnie wymieszać.

Ciasto w blaszce posmarować połową masy jabłkowej (może być jeszcze ciepła), następnie rozprowadzić równomiernie masę kokosową, a na wierzch delikatnie wyłożyć łyżeczką resztę masy jabłkowej. Całość posypać startym ciastem kakaowym (z zamrażalnika). Piec w temp. 180 st. C przez 50-60 minut (piekłam z termoobiegiem - tylko dolna grzałka, w temp. 165 st.C).
- See more at: http://arabeskawaniliowa.blogspot.com/2013/08/kakaowe-ciasto-z-kokosem-i-jabkami.html#sthash.Sxb66tJr.dpuf
Ciasto:
- 500 g mąki
- 1/2 szkl. cukru pudru
- 5 żółtek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g masła lub margaryny
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 1 łyżka śmietany - See more at: http://arabeskawaniliowa.blogspot.com/2013/08/kakaowe-ciasto-z-kokosem-i-jabkami.html#sthash.Sxb66tJr.dpuf

0 komentarze:

Prześlij komentarz