Chipsy z kokosa

Ta cudowna przekąska nie gości w naszym domu zbyt często, a to z tego powodu, że zjadamy ją w ekspresowym tempie, i żeby nasycić moją szarańczę tym smakołykiem, musiałabym mieć skrzynkę kokosów, a nie dwie sztuki, które kupiłam w Kauflandzie. Pyszne, kruche, lekko słodkie chipsy kokosowe. Naprawdę zdrowa, choć pewnie kaloryczna przekąska. U nas zawsze robi furorę!

chipsy:

2 orzechy kokosowe
cukier puder

Orzechy prażymy w gorącym (200 stopni) piekarniku, aż pękną. Wtedy oddzielamy skorupę od miąższu i kroimy miąższ na plasterki obieraczką do ziemniaków. Plasterki kładziemy na blachę wyłożoną pergaminem i pieczemy w ciepłym piekarniku (około 150  stopni) do zarumienienia. Posypujemy lekko cukrem pudrem i zajadamy.
Smacznego!

0 komentarze:

Prześlij komentarz