Pop cake

 


Moja przygoda z pop cake nie była długa, choć nie zarzekam się, że nie zaprzyjaźnię się z nimi w przyszłości. Te małe ciasteczkowe lizaki zrobiłam na urodziny moich chłopaków i  zrobiły furorę wśród małych gości. Zrobiłam ich 2 rodzaje - jedne z ciasta czekoladowego oblane ciemną czekoladą, a drugie z red velvet w białej czekoladzie.



Kiedyś zrobię fotograficzną instrukcję i pokażę jak je zrobić a tymczasem tylko przepis, wybaczcie...


Pop cake  czekoladowe

ciasto:

5 jajka
250g margaryny
200 g cukru (1szklanka) 
220 g maki
3 łyżki kakao
4 łyżki wody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka octu
cukier waniliowy

"ubranko":

300 g deserowej czekolady
nutella
posypki  kolorowe i czekoladowe
patyczki do lizaków

 

Margarynę, cukier, kakao i wodę zagotować na małym ogniu cięgle mieszając i ostudzić. Potem dodajemy żółtka, cukier waniliowy, mąkę, proszek i ocet. Na koniec pianę ubitą z białek. Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach. 

Po upieczeniu i wystudzeniu kruszymy ciasto na małe okruszki i dodajemy nutellę. Wyrabiamy  ciasto ręką, dodając po łyżce kremu czekoladowego do momentu aż ciasto będzie dało się uformować w małe kuleczki. Ciasto dzielimy na porcje i formujemy małe kulki i odstawiamy do lodówki do stężenia.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Patyczki do lizaków zanurzamy na około  3 cm w czekoladzie, tworząc barierę, dzięki której lizaki nie będą się zsuwały. Więc zanurzamy w czekoladzie, po czym wbijamy w ciasteczkowe kulki.

Kiedy czekolada na patyczku zastygnie możemy zabrać się za oblewanie ich czekoladą i osypywanie posypką. Zostawiamy do zastygnięcia. Można zapakować pojedyńczo w folię i przewiązać kolorową wstążeczką. 

 

Pop cake red velvet

ciasto: 

2 i pół szklanki mąki
2 szklanki cukru
1 łyżka kakao
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka proszku
2 jajka
1 i pół szklanki oleju
1 szklanka maślanki
1 łyżeczka octu
cukier waniliowy
czerwony barwnik

"ubranko":

300 g białej czekolady
serek Philadeffia lub inny kremowy
patyczki do lizaków
posypki kolorowe


Jajka roztrzepać i dodać mokre składniki. W drugiej misce wymieszać suche składniki. Wlać mokre do suchych i wymieszać. Włożyć do formy i uderzyć kilka razy o blat aby uwolnić bąbelki. Piec około 40 minut w 180 stopniach.

Dalej postępujemy tak samo jak w przypadku czekoladowych pop cake z tym, że zamiast nutelli dajemy serek Fhiladelfia. 

Smacznego!


 





0 komentarze:

Prześlij komentarz