Gofry rodzinne

 

Dzisiaj na deser gofry rodzinne - w pełni tego słowa znaczeniu, gdyż wszyscy u nas je kochają i pałaszują aż miło. Przepis znaleziony tutaj. Te gofry są lekkie i nietłuste, chrupiące i nie bardzo słodkie, co jest ważne jeżeli chcemy je spałaszować z dżemem czy bitą śmietaną. Wypróbowałam już wiele przepisów, lecz ten uważam za najbardziej udany. 
Dzieciaki nie mogły się doczekać, aż zrobię zdjęcie gofrowej  piramidki, żeby móc się do niej dobrać! Niezły trening cierpliwości. Najlepsze są oczywiście z bitą śmietaną i sezonowymi owocami.












Gofry rodzinne:

3 szklanki mąki
2 szklanki mleka
3 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
aromat ( u mnie migdałowy)

Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę i dodajemy do niej mąkę wymieszaną z proszkiem i mleko. Potem dodajemy olej i aromat, a na końcu pianę ubitą z białek. Delikatnie mieszamy i pieczemy w gofrownicy na złoty kolor. Podawać z owocami, bitą śmietaną, cukrem pudrem, dżemem....
Smacznego!


2 komentarze:

Anonimowy pisze...
9 czerwca 2013 12:59

Świetny blog :) przydatne przepisy i super zdjęcia.
Pozdrawiam.

Unknown pisze...
10 czerwca 2013 06:28

dziękuję i zapraszam do "podglądania"

Prześlij komentarz