Drożdżowe wianuszki z cukrem


Jak już zacznę piec.. to nie mogę skończyć. Oprócz drożdżówki z truskawkami zrobiłam dzisiaj jeszcze drożdżowe wianuszki z cukrem kryształem. Jak szaleć to szaleć! Ciasto praktycznie to samo, jedynie trochę gęściejsze, tak by można było uformować wałeczki i spleść je razem w małe gniazda - wianuszki. Bardzo fajna przekąska, którą często robię na wycieczki plenerowe i pikniki. Czasami zamiast posypywać  grubym cukrem, smaruję wianuszki cynamonem wymieszanym z masłem i cukrem. Dzieciaki to uwielbiają!


 Ciasto:

500 g mąki
2 jajka
5g drożdży
niepełna szklanka cukru
cukier waniliowy
75g masła
szklanka mleka (ewentualnie więcej)
mąka do podsypywania
jajko do posmarowania
cukier kryształ

Z drożdży , łyżeczki cukru i ćwierć szklanki mleka robimy zaczyn i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Dodajemy mąkę, cukier waniliowy, jajka,  roztopione masło i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

Ciasto dzielimy na 8 kawałków a każdy z nich na 2 części i robimy wałeczki długości około 10 cm splatamy je ze sobą i łączymy tworząc wianuszek. Układamy na blaszce wysmarowanej tłuszczem i odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia.  Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15-20 minut na złoto-brazowy kolor.
Smacznego!





2 komentarze:

Kamila pisze...
19 czerwca 2013 15:02

Muszę chyba założyć jakiś nowy zeszyt specjalnie na Twoje przepisy, są super. :) Mój Adaś to najbardziej ze wszystkich ciast lubi drożdżowe i takie też u nas w domu piecze się najczęściej, ale z truskawkami albo wianuszków jeszcze nie robiłam.

Unknown pisze...
19 czerwca 2013 23:32

Witam w fanklubie ciasta drożdżowego! :)

Prześlij komentarz