Tartaletki z pomidorami na francuskim cieście

Dla ciężko pracujących robotników remontowych upiekłam jeszcze szybkie tarty z pomidorami. Doskonałe na zimno i na gorąco. Super pomysł na przystawki podczas domowych przyjęć. Robi się je dosłownie kilka minut, a co najważniejsze zaspokoją nawet te najwybredniejsze podniebienia.

 tarteletki z pomidorami:

2 opakowania francuskiego ciasta
2 kulki mozzarelli pokrojone w kostkę
kilka pomidorów pokrojonych na plastry
tarty ser żółty
przyprawa do kuchni włoskiej
jajko do posmarowania
listki bazylii do ozdoby

Ciasto francuskie tniemy na dość duże prostokąty ( u mnie gdzieś 12cm/6cm) i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Możemy użyć tego, w który zawinięte było ciasto francuskie. Na każdym płacie układamy po 2 duże plastry pomidora i dajemy po kilka kostek mozzarelli. Posypujemy żółtym serem i posypujemy przyprawą. Boki ciasta smarujemy rozmąconym jajkiem. Pieczemy 12-15 minut w 220 stopniach. Ozdabiamy listkami bazylii.
Smacznego!

0 komentarze:

Prześlij komentarz