Biszkopt z masą serową

Kiedy pojechaliśmy odebrać nasze dzieciaki od kuzynki męża wzięłam swoje śliwkowe ciasto, ale gospodyni także zrobiła ciasto i to jakie pyszne! Oczywiście wydębiłam od niej przepis i postanowiłam sama upiec takie. No i stało się. Wczoraj, pomiędzy kiszeniem ogórków i walczeniem z wszechogarniającym nasz dom bałaganem, upiekłam to ciasto. Pozwoliłam mu poleżeć przez noc w lodówce i dzisiaj rano przystąpiliśmy do testowania. Dla mnie bomba! Niezbyt słodkie, orzeźwiające, pełne prażonego słonecznika i płatków migdałowych z lekką brzoskwiniową nutą. Na pewno zasmakuje wszystkim domownikom. Dodatkowym atutem jest, że jest bardzo łatwe i można je zrobić nawet z dzieciakami. Myślę, że zagości na naszym stole na stałe.

 biszkopt z makiem:

6 jajek
1 szklanka mąki (niepełna)
6 łyżek maki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
2 łyżki maku
1 łyżeczka octu
1 łyżeczka oleju
szczypta soli

Białka ubijamy z cukrem na sztywno.


Żółtka mieszamy z olejem, octem, proszkiem do pieczenia i solą i odstawiamy do wyrośnięcia.


Dodajemy delikatnie żółtka do białek i mieszamy. Potem mieszamy z resztą składników.


Wylewamy ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.


Pieczemy w piekarniku w temperaturze 170 stopni przez około pół godziny. Wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy blachę z ciastem z wysokości kolan na podłogę. ( dziwne, ale tak było w przepisie.)

masa serowa:

1/2 kg sera z wiaderka
500 ml kremówki
3 łyżki cukru pudru
1 galaretka cytrynową

Galaretkę rozpuszczamy w niecałej szklance gorącej wody i studzimy. Kremówkę ubijamy z cukrem i dodajemy powoli ser z wiaderka i wystudzoną galaretkę.

Ciasto kroimy na pół i wylewamy masę serową. Przykrywamy drugą połową ciasta.

ponadto:

1 słoik dżemu brzoskwiniowego
100g słonecznika
35 g płatków migdałowych

Ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni.
Przełożone kremem serowym ciasto smarujemy dżemem brzoskwiniowym.

Całość posypujemy prażonym słonecznikiem i płatkami migdałów. Schładzamy przez kilka godzin.
Smacznego!




0 komentarze:

Prześlij komentarz