Sos z pomidorów i cukinii
Do gołąbków zrobiłam sosik, a ponieważ nie miałam dużo pomidorów, postanowiłam dodać trochę tartej cukinii, żeby było go więcej. Wyszło wyśmienicie. Sos był z wyraźna nutką pomidorowo-bazyliową i tylko wyjątkowo wyczulony koneser odnalazł w tym smak cukinii. W związku z tym udało mi się wcisnąć ten sosik mojemu synusiowi, który boi się warzyw. Sos pomidorowy je, ale gdyby tylko się dowiedział, co ja tam jeszcze wcisnęłam... nie tknąłby nawet kijem! :)sos z pomidorów i cukinii:
4 pomidory (obrane i pokrojone bez gniazd nasiennych)1/2 cukinii (obranej i startej na tarce)
1 łyżeczka cukru
1/2 łyzeczki soli
6 listów bazylii
cebula posiekana
3 ząbki czosnku posiekane
5 łyżek oliwy z oliwek
zioła włskie
sól
pieprz
Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej cebulę i czosnek, dodajmy cukinię i na koniec pomidory. Przyprawiamy do smaku. Można zmiksować, jak ktoś woli gładkie sosy. Znakomity do gołąbków, do makaronu, do pizzy, jako dip do chipsów.
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz