Ryż na mleku z jagodami

Moje dzieciaczki kochają ryż na mleku. Kiedyś nie umiałam gotować  takiego ryżu i jedliśmy gotowany na wodzie, ale ten na mleku w smaku i aromacie nie ma sobie równych. Pyszny, mięciutki przesiąknięty do cna mleczkiem... mniam. Najczęściej robimy go z truskawkami, ale korzystając z dobrodziejstwa ogrodu teściów, zrobiłam go z jagodami. Pychotka.


ryż z jagodami:

1 1/2 szklanki ryżu
1 litr mleka
3 łyżki cukru
1 duży jogurt jagodowy
1/2 kg jagód

Mleko zagotowujemy i wsypujemy na gotujące mleko ryż, mieszamy i przykrywamy pokrywką. Gotujemy na malutkim ogniu około 15-20 minut i NIE MIESZAMY! Jak ryż prawie zupełnie wchłonie mleko, dosypujemy cukier, mieszamy, przykrywamy pokrywką i odstawiamy. W tym czasie myjemy jagody i mieszamy je z jogurtem. Część jagód zostawiamy do przybrania.
Smacznego!


0 komentarze:

Prześlij komentarz