Drożdżowe rogaliki z czekoladą


Pyszne i mięciutkie - rogaliki z czekoladą. Ulubione wypieki dzieciaków, można chwycić w łapki i pognać na podwórko. Pamiętam jak kilka lat temu, kiedy mój najmłodszy synek miał "fazę kłapouchego" i marudził, spytał mnie:
- Co robisz mamusiu?
- Robię rogaliki z czekoladą, synku. - odpowiedziałam. Na to on w płacz!
- Czemu płaczesz synku? - pytam zdziwiona.
- Bo będą gorące!
Ot i filozofia! O gadaj tu z takim, jeszcze ich nawet nie wsadziłam do pieca a ten już wyje, że będą gorące! Dzisiaj ma już więcej rozumku i kiedy robię rogaliki to cierpliwie czeka, kiedy mu pozwolę rogalika wziąć. Gorące drożdżowe ciasto podobno jest niezdrowe.. ale kto by czekał aż całkiem wystygnie. :))

rogaliki:

1/2 kg mąki
1/2 szklanki cukru
2 jajka
1 czubata łyżka roztopionego masła
1 szklanka (lub więcej) ciepłego mleka
szczypta soli
5 dag drożdży świeżych
krem czekoladowy lub czekolada 
jajo do posmarowania

Z drożdży, łyżeczki cukru i 1/4 szklanki mleka robimy zaczyn. Dodajemy resztę składników i zagniatamy elastyczne ciasto. Dzielimy na 3 części i każdą wałkujemy w równe kółeczko i dzielimy na 8 trójkątów. Na każdy trójkąt dajemy łyżeczkę kremu czekoladowego lub kostkę czekolady. Zawijamy i dajemy na posmarowaną tłuszczem blaszkę. Po wyrośnięciu (około 15-20 minut) smarujemy roztrzepanym jajkiem i do piekarnika na 20 minut w 170 stopniach. Pieczemy na złoty kolor.
Smacznego!

0 komentarze:

Prześlij komentarz