Ciabatta i sałatka caprese ...włoskie wspomnienia

No i wróciliśmy z wakacji. Opowiem Wam o nich trochę później a dzisiaj, z włoskim "Bongiorno", proponuję Wam sałatkę caprese, a jako dodatek szybką ciabattę. Zrobiłam to na spotkanie z przyjaciółmi i wspólne oglądanie zdjęć wakacyjnych. Sałatka jest szybka, prosta i pyszna a podana z ciepłym włoskim pieczywem stanowi doskonałą przekąskę. Ciabatta została upieczona z gotowej mieszanki zakupionej w Kauflandzie. Wyszła piękna i chrupiąca i jeszcze wczoraj zniknęły 2 bochenki...




sałatka caprese:

3 kulki mozzarelii
3 duże dojrzałe pomidory
garść liści bazylii
oliwa z oliwek

Kroimy pomidory i ser na plasterki i układamy na półmisku: pomidor- ser- bazylia. Całość polewamy oliwą z oliwek i podajemy na stół. :)
Smacznego!

ciabatta:

1kg mieszanki do wypieku ciabatty
600 g wody
maka do podsypania

Do miksera wsypujemy mąkę i dolewamy ciepłą wodę, miksujemy i odstawiamy do wyrośnięcia



 Po godzinie formujemy 2 płaskie bochenki i odstawiamy do wyrośnięcia na blaszce.


Pieczemy w 200 stopniach przez około 30 minut do lekkiego zrumienienia.


Smacznego!


2 komentarze:

Kamila pisze...
2 lipca 2014 04:31

Ale super, że już jesteście :) Czekam na relację z wyprawy i pozdrawiam. P.S. fajny mikser masz :)

Unknown pisze...
2 lipca 2014 05:20

Hej Hej.. Ja też się (trochę) cieszę, że już jesteśmy... a mikser to mój urodzinowy prezent od całej rodzinki... Czerwone Ferrari.... :)

Prześlij komentarz