Śmietankowe ciasteczka z orzechami

 i czekoladą

Zachęcona przez Kasię Bosacką, która w swoim programie "Wiem, co jem", namawia do pieczenia własnych ciastek, jako że kupne są pełne niezdrowego syropu glukozowo-fruktozowego, upiekłam mojej rodzince ciastka. :) Tak, tak to niezłe wytłumaczenie dlaczego piekę. Prawda jest taka, że lubimy słodkości i rzeczywiście te domowe są zdrowsze. Po pierwsze wspomniany syrop, a po drugie tłuszcz a po trzecie konserwanty i wzmacniacze smaku, których w domu nie używamy. Więc piekę i staram się nie kupować ciastek w sklepie. Trzymam je w wielkim słoju serwuje na deser po obiedzie. Dziś śmietankowe ciasteczka pełne orzechów z kropelką czekolady. W sam raz słodkie i przyjemnie chrupiące. Przepis znalazłam na tym blogu, jednak inaczej je trochę udekorowałam. Spróbujcie koniecznie.



300 g mąki
100 g cukru pudru
50 g masła
2 żółtka
120 ml kremówki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g czekolady mlecznej
orzeszki ziemne

Z mąki, proszku, masła, cukru, żółtek i kremówki zagniatamy ciasto i wkładamy na godzinę do lodówki. Wałkujemy na grubość ok. 5 mm i wykrawamy małe kółeczka. Wciskamy w nie orzechy i pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut. Studzimy. Czekoladę rozpuszczamy w kapieli wodnej i dekorujemy ciastka.
Smacznego!


0 komentarze:

Prześlij komentarz