Żółte chlebki pita

Dziś proponuje wam chlebki pita w wiosennej odsłonie - na żółto! Okrągłe jak słoneczko (chociaż dzisiaj słoneczko z racji zaćmienia bardziej przypominało rogala). Pyszne, żółciutkie i mięciutkie - aż się prosiły, żeby nadziać je kolorową sałatą i spałaszować na lunch. :)

chlebek pita:


1200g mąki pszennej
100 g drożdży
300 ml ciepłej wody
300 ml  ciepłej maślanki
1 łyżka soli
2 łyżeczki przyprawy curry
1 łyżeczka kurkumy
2 żółtka

Mąkę przesiewamy do miski i robimy dołek, wkruszamy do niego drożdże i zalewamy ciepłą wodą. Jak zaczyn urośnie, dodajemy resztę składników i zagniatamy elastyczne ciasto. odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto jeszcze raz wyrabiamy i dzielimy na 12 części. Każdy kawałek formujemy w kółeczko i kładziemy na natłuszczonej i posypanej mąką blaszce. Odstawiamy do wyrośnięcia na 15-20 minut. Pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut, nie rumienimy - powinny być miękkie i blade. Podajemy z dowolnym nadzieniem.
Smacznego!


0 komentarze:

Prześlij komentarz