Ciasto z kremem i karmelem tiramisu


Kiedy zobaczyłam w sklepie masę kajmakową o smaku tiramisu natchnęło mnie... i tak powstała ta mała słodycz. Nie za słodkie, cudownie rozpływające się w ustach i przyjemnie kawowe ciasto o smaku tiramisu. Do niedzielnej kawki z przyjaciółmi nie potrzeba nic więcej.


ciasto o smaku tiramsu:

biszkopt jasny
4 jajka
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki
2 łyżki oleju
1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia
1 łyżeczka octu

biszkopt ciemny
4 jajka
4 łyżki cukru
3 łyżki mąki
1 łyżka kakao
2 łyżki oleju
1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia
1 łyżeczka octu

Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Żółtka mieszamy z proszkiem, octem i 1 łyżką oleju i odstawiamy do wyrośnięcia. Dodajemy wyrośnięte żółtka do białek i dodajemy mąkę ( z kakao) oraz olej i mieszamy. Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem w 180 stopniach przez około 20 minut. Studzimy oba biszkopty.

poncz kawowy do nasączenia

250 ml mocnego naparu kawy
250 ml słodkiego czerwonego wina

Zimną kawę ( gorzką) mieszamy z winem. 

krem tiramisu

250 g serka mascarpone
200 ml kremówki
3 żółtka
1/2 szklanki cukru
1/4 szklanki wody
2 łyżeczki żelatyny
1/5 szklanki wrzątku

Z cukru i 1/4 szklanki wody gotujemy syrop cukrowy i studzimy. Żółtka ubijamy z syropem cukrowym na puszystą masę i dodajemy serek mascarpone i ubitą kremówkę. Na koniec dodajemy żelatynę rozpuszczoną w 1/5 szklanki wrzątku i mieszamy.

ponadto:

1 puszka masy kajmakowej o smaku tiramisu ( lub oryginalnej)
ciemne kakao

Ciemny biszkopt mocno nasączamy ponczem kawowo-winnym i na wierzch dajemy masę kajmakową. Przykrywamy jasnym biszkoptem, który również nasączamy ponczem. Dajemy na niego krem i posypujemy obficie ciemnym kakao. Schładzamy w lodówce.
Smacznego!




0 komentarze:

Prześlij komentarz