Ciasto dyniowe z orzechową kruszonką

Przepis na to ciasto znalazłam w gazetce "Smaki życia" z Biedronki. Wyglądało smakowicie i składniki pasowały mi do siebie. Żółciutka dynia, orzechy włoskie, rodzynki i maślana kruszonka z orzechami, brzmi przepysznie, prawda? Tak też smakuje! Odrobina cynamonu nadaje ciastu korzenny smak a dodatek maślanki i purre dyniowego sprawia, że ciasto jest wilgotne i długo zachowuje świeżość. Pyszne. :)


kruszonka:

80 g mąki
40 g masła
50 g cukru ( najlepiej brązowego)
40 g orzechów włoskich

Orzechy drobniutko siekamy. Zimne masło siekamy z mąką, dodajemy cukier oraz  orzechy  i szybko zagniatamy okruszki.Odstawiamy do lodówki.

ciasto dyniowe:

350 g mąki
1 łyżeczka cynamonu
3 jajka
200 g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
180 g cukru
1 szklanka dyniowego puree
150 ml maślanki
100 g rodzynek
80 g orzechów włoskich

Mąkę przesiewamy do miski i mieszamy z cynamonem, proszkiem i sodą. Orzechy siekamy na kawałki, rodzynki przelewamy wrzątkiem i oprószamy mąką. Miękkie masło ucieramy z cukrem na puch i dodajemy po jednym jajku. Potem dodajemy puree dyniowe i mąkę na przemian z maślanką, a na koniec orzechy i rodzynki. Wlewamy do blaszki ( u mnie tortownica 23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu rozsypujemy kruszonkę. Pieczemy w 180 stopniach przez około 1 godzinę.
Smacznego!

0 komentarze:

Prześlij komentarz