Tort karmelowy

Ten torcik powstał dla moich przyjaciół do popołudniowej kawy. W głowie długo chodził mi smak ciasta, które kiedyś rodzice przywieźli w Czech - takie coś karmelowe z białym kremem. Postanowiłam spróbować odtworzyć ten smak i tak powstało to cudeńko. Pyszny, karmelowy z kruchymi krówkami  i migdałami na wierzchu. Wszystkim bardzo smakował, ale nie chcę nawet myśleć ile to to ma kalorii. :)


 biszkopt karmelowy:

6 jajek
1 szklanka cukru
2 budynie karmelowe
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka mąki
1/2 szklanka oleju
1 łyżeczka octu

Białka ubijamy z cukrem na sztywno. Żółtka mieszamy z proszkiem, octem i jedną łyżką oleju i odstawiamy do wyrośnięcia. Białka delikatnie mieszamy z żółtkami i dodajemy proszek budyniowy, a potem mąkę i na końcu olej. Pieczemy w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia przez około 40 minut w temperaturze 170 stopni. Studzimy.

masa budyniowa karmelowa:

2 budynie karmelowe
1/2 szklanki cukru
2 łyżki miękkiego masła
50 ml alkoholu

Budynie gotujemy w 1/2 litra wody i studzimy. Dodajemy cukier, alkohol i masło i miksujemy na gładko.

białe genache:

200 g białej czekolady
150 ml kremówki

Kremówkę grzejemy w rondelku ( nie gotujemy!) i dodajemy pokrojoną kawałeczki czekoladę. Odstawiamy na kilka minut i potem mieszamy do połączenia składników. Studzimy w lodówce. Ubijamy mikserem na puszysta masę.

karmel:

1/2 szklanki cukru
1/4 szklanki wody
1/4 szklanki kremówki

W rondlu z grubym dnem gotujemy wodę z cukrem. NIE WOLNO MIESZAĆ! Potrząsając rączką rozprowadzamy karmel po dnie i gotujemy aż uzyska kolor herbaty. Wlewamy kremówkę i i energicznie mieszamy łyżką do połączenia składników. Lekko studzimy.

ponadto:

10 kruchy krówek
50 g posiekanych  uprażonych migdałów
napar herbaty, gorzki

Biszkopt przekrawamy na trzy blaty. Nasączamy herbatą i nakładamy biały a potem karmelowy krem i następna warstwa. Wierzch tortu polewamy karmelem i posypujemy posiekanymi krówkami i migdałami. Schładzamy w lodówce.
Smacznego!

0 komentarze:

Prześlij komentarz