Kruche rogaliki drożdżowe z domową 

konfiturą cytrusową

Dostałam  ten przepis do wypróbowania od mojej dobrej znajomej. No i upiekłam te kruche rogaliczki na niedzielny deserek z przyjaciółmi. Pyszne wyszły. Zamiast konfitury cytrusowej możecie użyć powideł śliwkowych lub jakieś innej twardej marmolady, będą równie pyszne.


 rogaliki drożdżowe:

500g mąki                                                                          
1 łyżka cukru
200 g masła lub margaryny
2,5 łyżki kwaśnej śmietany   
40 g drożdży
2 żółtka 
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
konfitura z cytrysów

 Mąkę, proszek do pieczenia i margarynę siekamy razem, dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto.Schładzamy w lodówce. Dzielimy na 3 kulki i każdą wałkujemy na koło na grubość ok. 1/2 cm.  Dzielimy na 8 trójkątów i na każdy dajemy łyżeczkę konfitury. Zwijamy i układamy na blaszce. Można posmarować rozmącony jajkiem i posypać grubym cukrem lub po upieczeniu oprószyć pudrem. U mnie są w wersji soute. Pieczemy około 20 minut w 190 stopniach.
                                                

0 komentarze:

Prześlij komentarz