Zupa dyniowa

Hit sezonu -  pikantna i rozgrzewająca zupa krem z dyni. Nie ma nic lepszego na te zimne dni, które nadeszły. Rozgrzeje was na pewno. Zupka ma soczyście pomarańczowy kolor i aksamitną konsystencję. Dodatek mleczka kokosowego i egzotycznych pikantnych przypraw sprawił, że to trochę mdłe warzywo nabrało cudownego smaku i głębi. Koniecznie spróbujcie. :)


800 g pokrojonej na kawałki dyni
2 marchewki
1 pietruszka
5 cm pora
200 ml mleka kokosowego
3 łyżki ziarenek smaku ( lub kostka rosołowa)
1 łyżeczka curry
1/4 łyżeczki chilli
1/4 łyżeczki kurkumy
sól
pieprz

Dynię i warzywa zalewamy wodą ( tylko tyle, żeby lekko je przykryło) i gotujemy z ziarenkami smaku do miękkości.


Miksujemy blenderem, dodajemy mleko kokosowe i przyprawy. Podgrzewamy, aby smaki się połączyły. Podajemy z bagietką czosnkową i kleksem mleka kokosowego.
Smacznego!

0 komentarze:

Prześlij komentarz