Babka dyniowo-kukurydziana

Dziś popołudniowa herbatka z naszymi przyjaciółmi i trzeba było coś upiec. W lodówce czekała na swoje wykorzystanie pulpa dyniowa, bo nosiliśmy się z synkiem ze zrobieniem dyniowych pankejksów. Wykorzystałam część tej pulpy aby upiec pyszną kukurydziano-dyniową babkę. Nie wiedziałam sama co z tego wyjdzie. Po prostu wrzucałam i mieszałam. No i wyszło pysznie. Mięciutka, pachnąca kukurydzą o obłędnym pomarańczowym kolorze. Cóż chcieć więcej. Idealna do herbatki z pigwą, którą raczymy się od czasu pojawienia się tych naszych ulubionych owoców. O nich będzie w następnym poście. :)




6 jajek
2/3 szklanki cukru
2/3 szklanki oleju
2 szklanki mąki kukurydzianej
1 szklanka kaszki kukurydzianej
1 szklanka śmietany gęstej
1 szklanka pulpy dyniowej
2 łyżki  płynnego miodu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier puder do posypania

Jajka miksujemy na puszystą masę z cukrem i miodem. Dodajemy pulpę dyniową, śmietanę i olej, mieszamy na wolnych obrotach miksera. Następnie dodajemy mąkę, kaszkę i proszek do pieczenia i mieszamy. Wlewamy ciasto do dwóch małych keksówek wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach około 40 minut. Posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!

0 komentarze:

Prześlij komentarz