Ciabatta z suszonymi pomidorami i pestkami dyni

Przepis na dzisiejszą ciabattę znalazłam na tej stronie , ale dodałam trochę od siebie - suszone pomidorki z pestkami dyni, które sprawiły, że chlebek nabrał cudownego aromatu i koloru. Bochenek wyszedł piękny i puszysty, wystarczyła tylko warstewka masełka i po prostu niebo w gębie! Nie trzeba długo wyrabiać, wystarczy po prostu połączyć składniki i już. Na pewno się uda. Spróbujcie.


6 1/2 szklanki mąki
2 1/2 szklanki ciepłej wody
3 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka octu winnego
50 g drożdży
1 słoik suszonych pomidorów z pestkami dyni ( 270 g)
4 łyżki oleju z pomidorów suszonych - zalewa
czarnuszka

Mąkę mieszamy w misce z wodą, solą, cukrem, drożdżami, octem i olejem z pomidorów i na koniec pokrojone pomidory. Zagniatamy elastyczne ciasto i odstawiamy na kilka godzin. Potem zagniatamy 2 bochenki i obsypujemy je czarnuszką. Wkładamy ciasto do 2 małych keksówek wyłożonych papierem i odstawiamy do wyrośnięcia. Smarujemy olejem z pomidorów i jeszcze raz posypujemy czarnuszką. Pieczemy w 190 stopniach przez 35-40 minut.
Studzimy na kratce. Zajadamy.
Smacznego!

0 komentarze:

Prześlij komentarz