Wykwintne risotto z brązowymi pieczarkami

Kupiłam ostatnio brązowe pieczarki i postanowiłam zrobić z nimi pyszne risotto. Inspirowałam się cytrynowym risott Nigeli Lawson. Danie jest przepyszne, aksamitne i delikatne z cudownym limonkowym aromatem. Idealne na kolację walentynkową. Szybko się je robi i jest przepyszne.


500 g ryżu  carnarolii lub arborio
2 łodygi selera naciowego
1 średnia cebula
100 g masła
3 łyżki oleju sezamowego lub oliwy z oliwek
1 litr bulionu warzywnego
250 g brązowych pieczarek
100 ml kremówki
2 gałązki rozmarynu ( same igiełki)
1 limonka
2 żółtka
pieprz
sól

Cebulę i seler naciowy siekamy na drobną kostkę i dusimy w głębokiej patelni na oleju i połowie ilości masła. Dodajemy posiekane grzyby i mieszamy. Wrzucamy ryż i chwile razem smażymy. . Dolewamy partiami bulionu i ciągle mieszamy do momentu kiedy ryż będzie al dente. Dodajemy resztę masła, posiekany rozmaryn, skórkę z limonki i wyciśnięty sok. Mieszamy i ściągamy z ognia. Wlewamy kremówkę wymieszaną z żółtkami i solą i pierzem, intensywnie mieszamy cały ryż. Podajemy od razu, a najlepiej smakuje z białym winem.
Smacznego!

0 komentarze:

Prześlij komentarz