Cantuccini


Włoskie, migdałowe ciastka, coś jak słodkie sucharki. Pyszne. Zrobiłam je dzisiaj dla mojego mężusia, który jest amatorem włoskiej kuchni. Przepis pochodzi ze strony Lidla, z małymi modyfikacjami. Idealne ciasteczka do chrupania podczas popołudniowej kawki z przyjaciółmi.


500g mąki
300 g brązowego cukru
200 g migdałów
10 g proszku do pieczenia
6 małych jajek
szczypta soli
otarta skórka z pomarńczy

100 g migdałów siekamy drobno i dodajemy resztę składników. Zagniatamy elastyczne ciasto i formujemy z niego cienkie ( 3-4 cm) wałeczki.

Pieczemy około 1/2 godziny w 180 stopniach. Po tym czasie wyciągamy i ostrym nożem kroimy na kromki, które podpiekamy z obu stron na złoto.


Smacznego!

0 komentarze:

Prześlij komentarz