Torcik bezowy z truskawkami i miętą

To urocze torciątko powstało na Dzień Taty. Pyszna beza Pavlowa z kremówką i truskawkami. Smakowała wszystkim, a dzięki temu, że nie słodziłam kremówki całość super się równoważyła smakowo.


torcik bezowy:

6 białek
300 g cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka octu
400 ml kremówki + 1 łyżeczka cukru pudru
1/2 kg truskawek
listki mięty

Białka ubijamy stopniowo dodając cukier a na koniec mąkę i ocet. Rozsmarowywujemy na papierze  Pieczemy najpierw 5 minut w 180 stopniach a potem 1 1/2 godziny w 150 stopniach.
Następnie ściągamy wierzchnią warstwę bezy

 i jeszcze chwilę podpiekamy. Na wyjęte kawałki zawsze się znajdą chętni! :) Studzimy.

Ubijamy kremówkę i dajemy na ciasto. Ozdabiamy pokrojonymi truskawkami i liskami mięty.
Smacznego!

0 komentarze:

Prześlij komentarz