Ciastka z masłem orzechowym 

i płatkami jaglanymi

Zasiedliśmy wczoraj z mężem i córcią do popołudniowej kawki i cóż to... nie było żadnych słodkości w domu. Wprawdzie robiłam na niedzielę wafel, ale nie dotrwał nawet do wieczora. Kusiło mnie, żeby posłać któregoś synka do sklepu.. ale przecież to nie uchodzi. :), a poza tym w tych gotowych ciastkach same świństwa są! No i w wirze innych obowiązków domowych, powstały te chrupiące cudeńka. Naprawdę pyszne wyszły: kruche, z lekkim orzechowym posmakiem i chrupiącymi płatkami jaglanymi. Wprawdzie już nie zdążyłam ich podać do kawki, ale nikomu to nie przeszkadzało, a moich chłopaków to musiałam po łapkach  bić, bo wyjadali gorące ciastka z blachy... Polecam, bo pyszne.



 ciasteczka orzechowe:

2 szklanki maki
1 szklanka cukru
1/2 szklanki masła orzechowego
1 jajko
125 g masła ( bardzo miękkiego)
cukier waniliowy
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 szklanka płatków jaglanych błyskawicznych (*jak nie macie jaglanych to możecie użyć płatków owsianych)

Z podanych składników zagniatamy ciasto i rękami formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i spłaszczamy je w dłoni. Układamy na natłuszczonej ( lub wyłożonej papierem do pieczenia) blaszce i dodatkowo spłaszczamy widelcem robiąc paskowy wzorek. Pieczemy około 20-25 minut w 190 stopniach, aż zbrązowieją.
Smacznego!


2 komentarze:

Anonimowy pisze...
14 maja 2015 13:43

Powinna Pani zastanowić się nad pisaniem jeszcze jakiegoś bloga, bo sposób Pani pisania jest po prostu niesamowity i na pewno inni też to docenili. Pozdrawiam, świetne przepisy ;-)

Unknown pisze...
15 maja 2015 03:27

Dziękuję bardzo za miłe słowa i pozdrawiam.

Prześlij komentarz