Pełnoziarnista foccacia  z pomidorami, 

mozzarellą i świeżym tymiankiem

Na wczesną kolację zrobiłam dzisiaj pyszną focccacię - pełną czerwonych pomidorków, kleksików mlecznej mozzarelli i aromatycznego tymianku. Naprawdę wyborowa kolacja. Ciasto wyszło zadziwiająco mięciutkie pomimo tego, że zostało zrobione wyłącznie z pełnoziarnistej mąki. Zdrowsza alternatywa ciężkiej i pełnej tłustego sera pizzy.

foccacia:

 1/2 kg maki pszennej pełnoziarnistej
 8 g drożdży suchych ( 1 opakowanie na 1/2 kg mąki)
2 jajka
1 łyżeczka cukru
1 1/3 szklanki ciepłego mleka
1/3 szklanki oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli

Mieszamy mąkę z drożdżami i cukrem i  dodajemy ciepłe mleko i resztę składników. Zagniatamy elastyczne ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia.

ponadto:

garść pomidorków koktajlowych
125 g mozzarelli ( jedna duża kulka)
kilka gałązek świeżego tymianku
oliwa z oliwek

Ciasto formujemy w płaski placek i wciskamy w niego połówki pomidorków. Posypujemy mozzarellą pokrojoną w kostkę i ozdabiamy listkami tymianku. Skrapiamy oliwą.
Pieczemy około 1/2 godziny w 180 stopniach
Smacznego!

0 komentarze:

Prześlij komentarz