Sernik na kruchym spodzie z 

czekoladowym genache

Dziś polecam wam serniczek, przepis ze strony Lidla ale odrobinę zmodyfikowany. Upiekłam go na spotkanie służbowe, żeby umilił czas omawiania czekających nas przedsięwzięć. Smakował. :) Mojej rodzince również i cieszyli się, że po spotkaniu zostało trochę i dla niech. Polecam, jako że to wypiek dobry na wszelkie okazje i te bardziej i te mniej uroczyste... :)

 kruchy spód:

200 g mąki
100 g masła
50 g cukru pudru
1 jajko
cukier waniliowy
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto, które po schłodzeniu wałkujemy na kształt blachy i podpiekamy w blaszce około 10 minut. Zanim włożymy do piekarnika porządnie dziurkujemy widelcem całe ciasto. 

 masa serowa:

1kg sera z wiaderka "Delfiko"
250 g cukru
10 jajek
1 szklanka gęstej śmietany
2 budynie smietankowe
200 g masła

Żółtka ubijamy z cukrem i dodajemy po odrobinie miękkiego masła. Miksujemy dodając po łyżce ser. Na koniec dajemy budynie i ubite białka jajek.
Wylewamy na podpieczony spód i pieczemy około 1 godziny w temperaturze 170 stopni. Studzimy w piekarniku, przy lekko uchylonych drzwiczkach.

genache:

300 g czekolady gorzekiej
300 ml kremówki

Kremówkę podgrzewamy, czekoladę siekamy. Wsypujemy czekoladę do kremówki i mieszamy aż się składniki połączą. Studzimy. Polewamy upieczony sernik.
Smacznego!

0 komentarze:

Prześlij komentarz