Pierś z kurczaka z salami i oliwkami w towarzystwie słodkiej pieczonej marchewki


To danie powstało na zasadzie - zobaczę co mam w lodówce. Wyszło pysznie i aromatycznie. Soczysta pierś z kurczaka z słodziutkimi miodowymi marcheweczkami i do tego aromatyczne salami z czarnymi oliwkami. Takie danie można by podać w restauracji. Mojej rodzince bardzo smakowało.


pieczone słodkie marchewki:

1 kg marchewki
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka płynnego miodu
2 łyżeczki suszonej bazylii

Marchewki obieramy i kroimy na podłużne kawałki. Oliwę, miód i bazylię mieszamy w misce

i polewamy powstałą marynatą marchewki. Pieczemy w piekarniku przez około 25 minut w 200 stopniach.

kurczak z salami i oliwkami:


2 piersi z kurczaka
80g salami
12 czarnych oliwek
1 kostka rosołowa Knorr
3 łyżki oliwy z oliwek

Kostkę rosołową rozcieramy z oliwą z oliwek

i powstałą pastą nacieramy piersi kurczak i odstawiamy do zmacerowania. Salami kroimy w kostkę i wysmażamy tłuszcz na małym ogniu, dodajemy pokrojone oliwki i krótko przesmażamy. Pierś kurczaka smażymy na średnim ogniu po kilka minut z każdej strony i odstawiamy na chwile by odpoczęły.

Kurczaka kroimy w plasterki i układamy na talerzu, posypujemy salami z oliwkami. Obok układamy pieczone marchewki. Podajemy z ugotowanym ryżem.
Smacznego!

0 komentarze:

Prześlij komentarz