Pieczone medaliony obtaczane w ziarnach

Dziś polecam wam pieczone mielone. Idealne dla dbających o sylwetkę i podczas proszonego obiadu - bo nie musicie stać przy gorącej patelni, tylko wyciągacie cieplutkie kotleciki prosto z piekarnika na stół. Otoczone chrupiącymi ziarenkami smakują pysznie zarówno na ciepło jak i na zimno. U mnie malutkie kotleciki, podawane jako przekąska urodzinowa.



pieczone mielone:

1kg mielonego mięsa z indyka ( udziec)
3 jajka
1 przyprawa do indyka Prymat
1 czerstwa bułka namoczona w mleku

Do mięsa mielonego wbijamy jajka, przyprawę i namoczoną w mleku i odciśnięta bułkę. Mieszamy dokładnie i odstawiamy na 20 minut.

ponadto:

siekane migdały
słonecznik
ziarna sezamu
pestki dyni ( posiekane)

Z mięsa formujemy małe kuleczki i spłaszczamy je tworząc małe medaliony. Obtaczamy je w ziarnach i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 1/2 godziny w 190 stopniach.
Podajemy jako przystawkę lub w towarzystwie sałatki i ziemniaków jako danie obiadowe.
Smacznego!

0 komentarze:

Prześlij komentarz