Pączki z ziemniakami

Już jutro tłusty czwartek, więc proponuję Wam usmażenie własnych pączków. Te, które zrobiłam dla mojej rodzinki są z gotowanymi ziemniakami. Ich dodatek sprawił, że pączki mają mięsiste wnętrze i długo zachowują świeżość. Pyszne!

pączki z ziemniakami:

1/2 ugotowanych ziemniaków
1/2 mąki
3 żółtka
1/4 kostki margaryny
1/2 szklanki mleka
50 g drożdży
cukier waniliowy
1 łyżka rumu
szczypta soli
olej do smażenia
cukier puder

Margarynę roztapiamy z mlekiem i jak przestygnie mieszamy z drożdżami. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Łączymy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem. Wałkujemy na około 1 cm i wykrawamy małe placuszki. Smażymy w głębokim tłuszczu na złoto. Posypujemy cukrem pudrem i odganiamy paskudy, które chcą zjeść gorące pączki. :)
Smacznego!

0 komentarze:

Prześlij komentarz