Drożdżówka pomarańczowa

Przeczytałam na  portalu www.pomyslodawcy.pl ciekawy pomysł na urozmaicenie drożdżówki. Proponowali obłożyć bułę drożdżowa plasterkami pomarańczy i tak ją upiec. Miało to pomóc zachować świeżość przez dłuższy czas i nadać ciekawego posmaku. Poszłam nieco dalej i zaszalałam na pomarańczowo. Efekt super! Aromatyczna i pomarańczowa buła drożdżowa - najlepsza na świeżo, a później z masełkiem i marmoladą pomarańczową. Pychota.

 drożdżówka pomarańczowa:

1/2 kg mąki
50g drożdży
2 łyżki masła
1/2 szklanki cukru
3 jajka
1 1/2 szklanki mleka (lub troszkę więcej)
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
3 pomarańcze
bułka tarta

Drożdże mieszamy z 1/2 szklanki ciepłego mleka i 1/2 łyżeczki cukru i odstawiamy, aby zaczyn wyrósł. Dodajemy przesianą mąkę, cukier, jajka, skórkę pomarańczową i na koniec roztopione masło. Wkładamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułka tartą keksówki i odstawiamy do wyrośnięcia. Pomarańcze obieramy razem z błonkami - jak jabłko i kroimy na plasterki. Wyrośniętą bułę posypujemy lekko bułką tartą i obkładamy plasterkami pomarańczy. Powinny zachodzić na siebie, bo podczas rośnięcia się rozjeżdżają. Pieczemy około 30-40 minut w  temperaturze180 stopni.
Smacznego!

0 komentarze:

Prześlij komentarz