Wieprzowina po florencku z cieciorką i 

szpinakiem

Dzisiaj proponuję wam mięsne danie obiadowe dla znudzonych tradycyjnym, polskim kotletem schabowym. To aromatyczne włoskie danie podawane z ryżem pozwoli wam odkryć wieprzowinę w nowym wydaniu i  zachwyci najwybredniejsze podniebienia. Doskonałe na obiad lub ciepłą kolację.

wieprzowina po florencku:

400 g wieprzowiny
160 g świeżego szpinaku
240 g cieciorki z puszki
2 ząbki czosnku
1 cebula
1 papryczka peperoni
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka zmielonego kopru rzymskiego
5 łyżek białego wytrawnego wina
3 łyżki serka mascarpone lub gęstej smietany
sól
pieprz


Wieprzowinę kroimy na podłużne kawałki, cebulę i czosnek drobno kroimy. Papryczkę drylujemy i kroimy w drobną kostkę. W patelni typu wok, podgrzewamy oliwę i przez chwilę smażymy cebulkę, potem dodajemy czosnek i papryczkę i jeszcze chwilę dusimy. Następnie wrzucamy wieprzowinę i smażymy cały czas mieszając jakieś 5 minut, aż zmięknie. Dodajemy wino, cieciorkę i szpinak i dusimy często mieszając aż wyparuje płyn. Na koniec dodajemy 3 łyżki serka i energicznie mieszamy. Podajemy z ryżem albo dowolnym pieczywem.
Smacznego!


0 komentarze:

Prześlij komentarz