Sałatka z brokułów i kalafiora z sosem 

vinegrette 


Dzisiaj zrobiłam do obiadu pyszne warzywa z sosem vinegrette. Zazwyczaj zjadamy brokuły czy kalafior z bułka tartą, sosem serowym lub po prostu tylko z wody - saute. Dzisiaj nowa odsłona tych popularnych warzyw - w sosie vinegrette domowej roboty. Pyszne zarówno na ciepło jaki i na zimno. Po prostu super.


sałatka brokułowo-kalafiorowa:

1 duży kalafior
1 duży brokuł

Kalafior i brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy 3-4 minuty na parze. Mają być al dente.

sos vinegrette:

12 łyżek oliwy z oliwek
3 łyżki soku z cytryny
1 łyżka wody
3 ząbki czosnku - przeciśnięte przez praskę
2 łyżki ostrej musztardy
sól i pieprz - do smaku

Wszystkie składniki dokładnie ze sobą. Gotowym sosem polewamy gorące warzywa i dokładnie mieszamy.
Smacznego!

0 komentarze:

Prześlij komentarz