Torcik kawowy

Dla mojej psiapsiółki zrobiłam wczoraj kawowy torcik. Kakaowo-kawowy biszkopt z kremem serowym o smaku kawy i czekoladowe genache na wierzchu. Idealny kompan małej czarnej. Pyszny, wilgotny i co najważniejsze: kawowy! Mniam.

kakaowo-kawowy biszkopt:

6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
2 budynie czekoladowe
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka octu
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
1/2 szklanki oleju

Białka ubijamy z cukrem na sztywno. Żółtka mieszamy z proszkiem i octem a po wyrośnięciu dodajemy do białek i delikatnie mieszamy. Potem dodajemy mąkę, budynie i kawę. Mieszamy i dodajemy olej. Pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut.

masa serowa:

1/2 kg sera z wiaderka - Delfiko (jest najlepszy!)
500 ml kremówki
5-6 łyżek cukru pudru
4 łyżeczki żelatyny  rozpuszczone w niecałej szklance naparu kawy

Kremówkę ubijamy z cukrem i  dodajemy porcjami ser i na końcu zimna żelatynę. Schładzamy.

genache:

150 ml kremówki
200 g gorzkiej czekolady

Kremówkę podgrzewamy ( nie gotujemy!) i dodajemy pokrojoną na małe kawałeczki czekoladę. Mieszamy aż czekolada się rozpuści i i zacznie powstawać gęsty krem.

Biszkopt kroimy na trzy blaty i nasączamy je kawą ( można dodać jakiś alkohol), przekładamy kremem i polewamy genache. Schładzamy w lodówce.
Smacznego!



1 komentarze:

Anonimowy pisze...
19 maja 2015 12:00

Tort wyglądał cudownie, a do tego smakował wyśmienicie! Mistrzostwo:) Angelika

Prześlij komentarz