Ciasteczka owsiane (owsiaki)

 z masłem migdałowym

Dziś coś pysznego i zdrowego - owsiaki! Aromatyczne i kruche ciasteczka z płatkami owsianymi i pełnoziarnistą mąką. W sam raz słodkie i chrupiące. Usatysfakcjonują i łasucha i dbającą o linię nastolatkę. Dodatkowym atutem jest łatwość przygotowania - możecie je lepić z dzieciakami. Będzie frajda po pachy! :)



5 szklanek płatków owsianych górskich
2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
1 szklana cukru ( najlepiej brązowego)
2 duże jaja
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
200 g masła miękkiego
2 łyżki nutelli ( lub innego kremu czekoladowego)
3 łyżki masła migdałowego ( lub orzechowego)

Masło miksujemy z cukrem na puszysta masę. Dodajemy masło migdałowe i nutellę a potem po jednym jajku i dalej miksujemy na małych obrotach. Wyłączamy mikser i dodajemy mąkę z proszkiem i sodą oraz płatki. Mieszamy. Lepimy kulki wielkości dużego orzecha włoskiego i rozpłaszczamy. Układamy w dużych odległościach na blaszce wyłożonej papierem i pieczemy około 20 minut w 190 stopniach aż się ładnie zrumienią.
Smacznego!

0 komentarze:

Prześlij komentarz