Tarta z papryką, oliwkami

 i serem gorgonzola

Dziś na kolację zrobiłam szybka tartę na francuskim cieście - jak zwykle niezawodne i zawsze warto mieć opakowanie takiego ciasta w lodówce. Moja tarta dzisiaj miała cudowne kolory i smaki: słodziutką czerwoną paprykę, delikatne czarne oliwki i wyrazisty ser gorgonzola. Pyszne połączenie. Dodatek świeżych ziół podniósł walory smakowe i sprawił, że tarta nabrała charakteru. Pyszna na ciepło i zimno.

 tarta:

opakowanie ciasta francuskiego ( 275g)
2 czerwone papryki
2 łyżki pomidorowego
20 czarnych oliwek
150 g sera gorgonzola
garść świeżych ziół ( u mnie oregano, tymianek, macierzanka)
jajko do posmarowania


Ciasto wykładamy na papier do pieczenia i smarujemy sosem pomidorowym.

Dajemy na wierzch pokrojone w dość dużą kostkę papryki

i przekrojone na połówki oliwki. Obkładamy kawałkami gorgonzoli.

Zawijamy brzegi ciasta i smarujemy je rozmąconym jajkiem. Całość posypujemy świeżymi ziołami.

Wkładamy do gorącego ( 200 stopni) piekarnika na około 30 minut.
Smacznego!





0 komentarze:

Prześlij komentarz