Kurczak z papryką i  pastą ajwar zapiekany z ziemniakami

Szybkie i proste danie. Powstało dla mojej rodzinki w zapracowaną sobotę, kiedy naprawdę nie było czasu na gotowanie. Wyszło pysznie i aromatycznie, a co najważniejsze szybko!


5 dużych ziemniaków
1/2 papryki czerwonej
2 piersi z kurczaka
4 łyżki pasty ajwar
3 łyżki oliwy z oliwek
kilka gałązek tymianku
sól
pieprz

Ziemniaki kroimy na kawałki i oblewamy oliwą. Wkładamy do naczynia wysmarowanego oliwą. Mięso kroimy na mniejsze kawałki i smarujemy pasta ajwar. Układamy pomiędzy ziemniakami.
Paprykę kroimy w kostkę i posypujemy ziemniaki i mięso. Doprawiamy solą i pieprzem. Posypujemy tymiankiem. Pieczemy najpierw pod przykryciem ( folia aluminiowa) prze 1/2 godziny w 180 stopniach, a potem rumienimy jeszcze przez 15 minut.
Smacznego!

0 komentarze:

Prześlij komentarz