Sernik  na zimno z borówkami

Na niedzielny obiadek z rodzinką zrobiłam lekki serniczek z jagodami. Dodatek niebieskiej galaretki sprawił, że ser nabrał niebiesko-fioletowej barwy, która super harmonizowała z kolorem jagód. Wyszedł pyszny i puszysty, idealny na ostatnie upalne dni tegorocznego lata. Ciasto jest bardzo szybkie i jeżeli macie upieczony ( lub kupiony) biszkopt całość nie zabierze wam więcej niż 15 minut pracy. Nie liczę oczywiście czasu chłodzenia. Spróbujcie, smakuje równie obłędnie jak wygląda.


1 spód biszkoptowy
500 g serka białego ( delfiko)
400 ml kremówki
1 galaretka niebieska ( u mnie wodzisław)
2 łyżki cukru pudru
400 g borówek amerykańskich

Kremówkę miksujemy i stopniowo dodajemy serek i cukier. Do masy wlewamy lekko ciepłą galaretkę rozpuszczoną w 2/3 szklanki wody. Mieszamy. Do masy wrzucamy połowę borówek i  gotową masę wylewamy na biszkopt ( w tortownicy ). Posypujemy resztą borówek i chłodzimy.
Smacznego!

0 komentarze:

Prześlij komentarz