Nektarynkowe pan cakes z musem

Szybkie i pyszne. Idealne na pierwsze lub śniadanie albo słodki podwieczorek. Twoje dzieci je pokochają. Dodatek musu z nektarynek sprawia że są wilgotne i aromatyczne. Nawet mój Kubeczek, co nie jada owoców, zajadał aż mu się uszy trzęsły. Polane dodatkowo musem i z dodatkiem świeżych owoców mogą stanowić jedną z zalecanych dziennie porcji owoców. Polecam.


nektarynkowe pan cakes:

3 szklanki maki
2 łyżki cukru brązowego
2 jajka
1 1/2 szklanki musu z nektarynek*
1 1/2 szklanki mleka
1 płaska łyżeczka soli
6 płaskich łyżeczek proszku do pieczenia
6 łyżek roztopionego masła
olej do smażenia

*do zrobienia musu użyłam 5 dość dużych nektarynek, które po obraniu ze skórek po prostu zmiksowałam.

Suche składniki mieszamy w jednej misce, a mokre w drugiej i mieszamy  razem do uzyskania gładkiej masy. Nakładamy najlepiej gałkownicą do lodów ( około połowę pojemności).

Smażymy partiami na posmarowanej olejem ( pędzelkiem) patelni. Kiedy pokażą się bąbelki odwracamy na druga stronę.

 Podajemy polane musem i obłożone plasterkami owoców.
Smacznego!

0 komentarze:

Prześlij komentarz