Kurczak z cytryną, czosnkiem 

i świeżym majerankiem


Dziś coś oryginalnego - kurczak z cytrynową nutą w towarzystwie czosnku i ziół. Pyszne, dietetyczne danie dla każdego. Plasterki cytryny cudownie nasyciły aromatem mięso, które nabrało intensywnego smaku. Efektowne i nietrudne danie, które możecie zaserwować na proszoną kolację, nawet z teściową! :)


6 udek kurczaka
1 cytryna
1 opakowanie pieprzu cytrynowego Prymat
3 główki czosnku
oliwa z oliwek
gałązki majeranku ( lub innych ziół)

Kurczaka nacieramy pieprzem cytrynowym i odstawiamy do zmacerowania. Blachę polewamy oliwą i układamy mięso, połówki główek czosnku. Na każdym udku układamy 2 plasterki cytryny.

 Całość posypujemy świeżymi ziołami i przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy około 1 godziny pod przykryciem i jakieś 15 minut bez foli - dla zrumienienia.
Podajemy z ziemniakami z wody i zielona sałatą.
Smacznego!

0 komentarze:

Prześlij komentarz