Ciasto z kiwi

To pasiaste, zielone cudeńko powstało dla przyjaciela, który potrzebował poczęstować ciachem swoje koleżanki i kolegów z pracy. Trochę bałam się jak ten kilogram owoców kiwi się zetnie z żelatyną, ale dałam radę! Wygląda smakowicie, a smakuje superaśnie. Nie za słodkie, nie za kwaśne, lekkie i orzeźwiające! Typowo letni wypiek.. bo przecież za oknem prawie lato. U nas, w Nysie dziś 23 stopnie!

ciasto z kiwi:

biszkopt z 4 jajek
600 ml kremówki
200 g serka śmietanakowego ( typu Philadelfia)
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki cukru krzysztąłu
3 galaretki o smaku kiwi ( lub agrestu)
1 kg obranych i pokrojonych na kawałki owoców kiwi
2 kiwi do dekoracji
woda z cytryną

Kiwi z 3 łyżkami cukru gotujemy przez chwilę na małym gazie. Blendujemy na gładko i  dodajemy 2 galaretki rozpuszczone w 1 szklance wrzątku. Odstawiamy do zastygnięcia do lodówki. Trochę to potrwa, ale nie zniechęcajcie się - na pewno się zetnie!

Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i dodajemy porcjami serek śmietankowy. Potem dajemy 1 galaretkę rozpuszczoną w połowie szklanki wrzątku. Odstawiamy do stężenia.

Biszkopt nasączamy wodą z cytryną i wylewamy połowę masy śmietnkowo-serowej. Na to połowa masy z kiwi i znowu śmietankowa ( odstawiamy odrobinę do dekoracji) i  masa kiwi. Na końcu dekorujemy kleksikami masy i kawałkami kiwi. Schładzamy w lodówce.
Smacznego!

0 komentarze:

Prześlij komentarz