Tort serowy na 70-te urodziny

Tydzień temu mój ukochany i jedyny teść kończył 70 lat. Z tej okazji urządziliśmy mały zjazd rodzinny i świętowaliśmy razem z nim ten szczególny dzień. Oczywiście nie mogło zabraknąć tortu. Dla taty zrobiłam tort serowy - kruche placki przełożone gotowaną masą, ozdobiłam go klasycznie - kremem z białą czekoladą. Zamiast kruchych placków można użyć gotowych blatów biszkoptowych i zrobić ten tort bez użycia piekarnika. :)
Torcik najlepszy jest na drugi dzień, kiedy kruche placki zmiękną od wilgotnej masy serowej. Jest w sam raz słodki i sycący. Wszyscy na urodzinach chwalili, że naprawdę dobry torcik, a mój teść, to nawet dokładkę brał.


kruche placki:

1/2 kg mąki
1 szklanka cukru pudru
20 g margaryny
1 jajko + 1 żółtko
1 łyżeczka proszku
1 cukier waniliowy
2 łyżki gęstej śmietany

Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto i dzielimy je na 3 części. Pieczemy  trzy placki,  wielkości tortownicy w 180 stopniach przez 15-20 minut. Studzimy.

masa serowa:

1 kg sera do serników
1 budyń śmietankowy
1 szklanka cukru
3 jajka
1 kostka masła (200 g)

Masło ucieramy z cukrem i dodajemy po jednym żółtku, potem dodajemy ser i proszek budyniowy, a na koniec ubitą pianę z białek. Gotujemy masę na wolnym ogniu aż zgęstnieje. Gorącą masą przekładamy placki. Placek, na to 1/3 masy, placek 1/3 masy , placek i 1/3 masy. Schładzamy w lodówce.

ponadto:

krem waniliowy Dr.Oetkera
100g białej czekolady
300ml mleka

Krem robimy według opisu na opakowaniu, czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, studzimy i pod koniec ubijania dodajemy do kremu. Kremem obkładamy tort i dekorujemy.
Smacznego!




0 komentarze:

Prześlij komentarz