Śmietanowiec z galaretkami
Na niedzielę zrobiłam mojej kochanej rodzince kolorowe ciasto z galaretkami - ulubione ciasto wszystkich dzieci. Okazało się, że nie wszystkich, ale takie szczegóły nie zniechęcają mnie do pieczenia! Bardzo łatwe i efektowne ciasto. Warto zatrudnić dzieciaki do pomocy, bo będą miały mnóstwo frajdy. Ja zrobiłam swoje na spodzie biszkoptowym, który (nota bene) zrobiła moja najstarsza latorośl, ale równie dobre będzie bez biszkoptu.biszkopt:
3 jajka1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki
1 budyń waniliowy (proszek)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki oleju
1/2 łyżeczki octu
Żółtka mieszamy z proszkiem i octem i odstawiamy do wyrośnięcia. Białka ubijamy z cukrem na sztywno. Dodajemy wyrośnięte żółtka i mąkę z budyniem. Na koniec dodajemy olej i mieszamy. Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowana tłuszczem i posypaną bułką tartą. Pieczemy około 15 minut w 180 stopniach.
śmietanka:
2 op. bitej śmietany w proszku400 ml mleka
1 galaretka cytrynowa + 1 łyżeczka (czubata) żelatyny
ponadto:
4 różnokolorowe galaretki2 galaretki brzoskwiniowe lub pomarańczowe
Galaretki robimy w 3/4 ilości wody podanej na opakowaniu i wkładamy do lodówki, aby stężały. Po stężeniu kroimy je na małą kosteczkę.
Bitą śmietanę ubijamy mikserem i dodajemy wystudzoną galaretkę cytrynową z żelatyną, rozrobione w 1/2 gorącej szklanki wody. Do gotowej masy śmietanowej wrzucamy galaretki pokrojone w kosteczkę i wylewamy całość na upieczony i wystudzony biszkopt. wyrównujemy. Zalewamy tężejącą galaretką pomarańczową i wstawiamy do lodówki.
Smacznego!
2 komentarze:
Hej. Ja wiedziałam, że zaczniesz się troszczyć o mnie. hihihi. Dzięki za przepis, w którym nie trzeba piec - przecież biszkopt mogę zastąpić ciasteczkami biszkoptowymi. Pozdrawiam M.A.
Dokładnie! Smacznego zatem i mam nadzieję, że sąsiadom smakowało ciasto budyniowe...
Prześlij komentarz