Tort Ferrero Rocher

Zostałam ostatnio poproszona o zrobienie tortu o smaku czekoladek Ferrero Rocher na świętowanie obrony pracy dyplomowej. Przepis pochodzi z tego bloga, ale mój torcik poddałam lekkim modyfikacjom. Tort jest kremowy i chrupiący zarazem, gładko-czekoladowy z kawałkami orzechów i wafelków. To jest tak jakby naprawdę jeść jedno wielkie Ferrero Rocher. Pychota!!!

blaty bezowo-orzechowe:

6 białek
1 1/4 szklanki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 1/2 szklanki startych uprażonych bez skórki orzechów laskowych

Białka ubijamy dodając stopniowo cukier. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i wyłączamy mikser. Delikatnie wmieszujemy orzechy laskowe i  na trzech blaszkach wyłożonych papierem wykładamy trzy równiutkie blaty bezowe. Pieczemy około godziny w temperaturze 150 stopni i studzimy.

masa czekoladowa:

Słoik nutelli ( 370 g)
500 g mascarpone
100g czekolady gorzkiej roztopionej
1/2 szklanki orzechów laskowych posiekanych i podprażonych

Nutellę miksujemy z mascarpone i dodajemy roztopioną czekoladę i na koniec orzechy. Wkładamy do lodówki na pół godziny.

czekoladowe genache:

100 ml kremówki
100g czekolady gorzkiej

Kremówkę podgrzewamy w rondelku i dodajemy posiekaną czekoladę. Odstawiamy na kilka minut po czym mieszamy do uzyskania gładkiej polewy.

ponadto:

18 kuleczek rocher
2 cukrowe rożki waflowe do lodów - pokruszone

Blaty bezowe przekładamy kremem,  smarujemy też boki tortu, które później posypujemy okruszkami z wafelków. Wierz tortu polewamy czekoladowym genache i ozdabiamy kuleczkami rocher. Schładzamy w lodówce, najlepiej przez całą noc.
Smacznego!

0 komentarze:

Prześlij komentarz