Bitki wieprzowe w sosie kurkowym

Moi chłopcy kochają wieprzowinę. Można by rzec, cóż dziwnego... Niby nic, ale schab gości na naszym stole niezmiernie rzadko. Najczęściej jemy drób w różnej postaci a schab od wielkiego dzwonu i  bardziej dla przełamanią monotonii drobiowej. Więc kupiłam schabik i zrobiłam go w sosie kurkowym. Dla mnie bomba, dla mojego mężusia też, ale chłopcy trochę byli zawiedzeni... no bo nie było panierki! Starszy synek pocieszał mnie:
 - Nie jest złe mamusiu... chociaż ja wolę kotlety w panierce...
Ponieważ danie było absolutnie rewelacyjne w ogóle się nie przejmowałam opiniami fastfodoowych synków tylko spojrzałam na mężusia, który z zapałem pałaszował swoją porcję po przeciwnej stronie stołu.
 - Mi smakuje kochanie....- powiedział i uśmiechnął się znad talerza.
Wam też zasmakuje. Obiecuję. :)


na 4 porcje:

4 kotlety schabowe
sól
pieprz
200 g kurek
100 ml kremówki
2 małe cebule
1 łyżka masła
1 łyżeczka vegety
2 łyżki oliwy
2 łyżki mąki

 Cebulkę siekamy i smażymy na maśle, dodajemy wymyte i pokrojone na kawałki kurki i zalewamy wodą. Dodajemy vegetę i dusimy pod przykryciem. Kotlety rozbijamy i przyprawiamy solą i pieprzem. Obsmażamy na oliwie i dodajemy do sosu. Dusimy razem do miękkości. Zagęszczamy mąką wymieszaną z kremówką. Podajemy z młodymi ziemniaczkami i brokułami gotowanymi na parze.
Smacznego!

0 komentarze:

Prześlij komentarz