Knedle z makiem
Natchnęło mnie na knedle. Zupełnie nowe doznanie.... knedle drożdżowe, duszone w słodkiej wodzie z nadzieniem makowym. Wyszły super! Mięciutkie i słodziutkie z ukrytą w środku makową rozkoszną plamką. Polecam na obiadek lub podwieczorek.ciasto na knedle:
550 g maki50g drożdży
1 szklanka ciepłego mleka
2 jajka
1/3 szklanki oleju
szczypta soli
1/3 szklanki cukru
Z drożdży, mleka i jednej łyżeczki maki i cukru robimy zaczyn i odstawiamy do wyrośnięcia. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na pół godziny aż podwoi objętość i wyrabiamy elastyczne ciasto. Można podsypać więcej maki. Formujemy małe placuszki, które nakładamy makowy farsz i zlepiamy zgrabne kuleczki. Odstawiamy do wyrośnięcia. (15 minut)
makowy farsz:
160 g maku20 g cukru
40 g masła
2 żółtka
Masło topimy i mieszamy z makiem, cukrem i żółtkami.
W dużym garnku gotujemy wodę ( 1cm!) dodajemy do niej łyżeczkę cukru i łyżkę oliwy. Układamy knedle i gotujemy pod przykryciem około 15 minut. Polewamy masełkiem i serwujemy głodomorom.
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz