Knedle z makiem

Natchnęło mnie na knedle. Zupełnie nowe doznanie.... knedle drożdżowe,  duszone w słodkiej wodzie z nadzieniem makowym. Wyszły super! Mięciutkie i słodziutkie z ukrytą w środku makową rozkoszną plamką. Polecam na obiadek lub podwieczorek.


ciasto na knedle:

550 g maki
50g drożdży
1 szklanka ciepłego mleka
2 jajka
1/3 szklanki oleju
szczypta soli
1/3 szklanki cukru

Z drożdży, mleka i jednej łyżeczki maki i cukru robimy zaczyn i odstawiamy do wyrośnięcia. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na pół godziny aż podwoi objętość i wyrabiamy elastyczne ciasto. Można podsypać więcej maki.  Formujemy małe placuszki, które nakładamy makowy farsz i zlepiamy zgrabne kuleczki. Odstawiamy do wyrośnięcia. (15 minut)

makowy farsz:

160 g maku
20 g cukru
40 g masła
2 żółtka

Masło topimy i mieszamy z makiem, cukrem i żółtkami.

W dużym garnku gotujemy wodę ( 1cm!) dodajemy do niej łyżeczkę cukru i łyżkę oliwy. Układamy knedle i gotujemy pod przykryciem około 15 minut. Polewamy masełkiem i serwujemy głodomorom.
Smacznego!

0 komentarze:

Prześlij komentarz