Pełnoziarniste grissini

Dziś polecam wam paluchy drożdżowe z gruboziarnistą solą - idealne na popołudniowe spotkanie z przyjaciółmi jako dodatek do sałatki lub jako przekąska z salsą pomidorową. Paluchy są chrupiące na zewnątrz i mięciutkie wewnątrz.


grissini:

850 g maki pszennej pełnoziarnistej
3 jajka
2 szklanki ciepłego mleka
1/3 szklanki oliwy z oliwek
2 łyżki soli
100 g drożdży
1 łyżeczka cukru
jajko do posmarowania
gruboziarnista sól
mąka  pszenna do podsypania

Z drożdży, cukru i 1 szklanki mleka robimy zaczyn i odstawiamy do wyrośnięcia. Dodajemy resztę składników i zagniatamy elastyczne ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia. Podsypując mąką formujemy długi paluchy grube jak palec i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy solą. Pieczemy około 15-20 minut w 190 stopniach.

0 komentarze:

Prześlij komentarz