Serniczek malinowy z białą czekoladą
Wczasy się skończyły i czas wrócić do rzeczywistości. Zaraz jak tylko odespałam długą podróż, rzuciłam się w wir kuchennych przygód i powstało to różowe cudeńko. Pyszny, puszysty serniczek z pierwszymi w tym roku malinami, galaretką i różową kremówkową masą, pod pierzynką białej czekolady. Idealne ciasto na letni podwieczorek czy jako deser do małej czarnej. Porcja jest przewidziana na dwie tortownice średniej wielkości. Jeżeli chcecie zrobić 1 porcję podzielcie składniki na połowę.malinowy serniczek:
2 spody biszkoptowe1 kg sera białego z wiaderka
4 łyżeczki żelatyny rozrobione w 1/2 szklanki wrzątku
800 ml kremówki
200 g białej czekolady ( jedna roztopiona, druga do starcia na tarce)
8 łyżek cukru pudru
1 cukier waniliowy
sok z połowy cytryny
500 g malin
2 galaretki malinowe
4 łyżki soku z malin ( ewentualnie różowy barwnik spożywczy)
Ser ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i sokiem z cytryny. 400 ml kremówki ubijamy i dodajemy do sera, potem do tego wlewamy żelatynę, roztopioną jedną tabliczkę białej czekolady i dokładnie mieszamy. 4/5 gotowej masy wylewamy na biszkopty, do pozostałej części masy dodajemy sok z malin ( ew. barwnik) i mieszamy. Wylewamy na białą masę i lekko z góry mieszamy masy tworząc mozaikę. Wsadzamy do lodówki do schłodzenia. Układamy na masie maliny i polewamy lekko stężałą galaretką malinową.
Resztę kremówki ubijamy i dodajemy do niej druga galaretkę malinową rozrobioną w 1/2 szklanki wody. Mieszamy i wylewamy na maliny z galaretką. Na wierzch ścieramy białą czekolady i schładzamy w lodówce, najlepiej przez noc.
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz